Water is de basis

Water is voor iedereen van levensbelang. Zonder water geen leven op aarde. Als je het zo bekijkt is een waterbevalling de natuurlijkste manier van leven op aarde brengen. Bijna iedereen vindt in water ontspanning. Misschien is dit omdat al onze levens zijn begonnen in warm vruchtwater. We verbinden warm water aan ontspanning. Alleen daarom al tonen steeds meer vrouwen interesse in watergeboorte.

Vaak heb je brandende vragen over alles rondom de waterbevalling. Op deze pagina vind je veel gestelde vragen met duidelijke antwoorden.

Wat is een waterbevalling?
Een waterbevalling is heel eenvoudig uit te leggen; het is gewoon bevallen in warm water. Jij vindt hierin ontspanning en de bevalling verloopt soepeler en minder stressvol. Voor jouw baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Vaak zie je dat de baby snel ontspant na zijn of haar zware inspanning.

Waarom kies je voor een waterbevalling?
Iedere bevalling laat zien dat elke vrouw nog over oerkrachten beschikt. Het is een prachtige gebeurtenis, maar kan moeizaam gaan. Een waterbevalling kan een natuurlijke oplossing zijn om de bevalling als minder pijnlijk te ervaren en sneller te laten verlopen. Bevallingen met medische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een ruggenprik, brengen altijd veel risico's met zich mee. Vrouwen zoeken dus naar een natuurlijke oplossing om de pijn te verminderen. Een waterbevalling is hier bij uitstek voor geschikt. In water bevallen zorgt daarnaast voor minder stress, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en de baby meer zuurstof krijgt.

Waarom kun je niet bevallen in je eigen ligbad of een kinderbadje?
Bij een gewoon ligbad kun je rekenen op de volgende moeilijkheden:

  • gebrek aan ruimte voor jezelf;
  • de verloskundige kan er moeilijk bij om je te controleren;
  • je partner kan niet bij je in bad komen om je te steunen;
  • te weinig diepte, waardoor je buik bloot ligt en je door de kou het risico loopt dat je weeën verminderen;
  • een ligbad is meestal gemaakt van hard porselein en dus niet erg comfortabel;
  • het water koelt snel af, waardoor je vaak moet bijvullen.

Bij een opblaasbaar kinderbadje kun je rekenen op de volgende moeilijkheden:

  • gebrek aan ruimte voor jezelf;
  • het is niet stevig genoeg, waardoor je niet kunt steunen of liggen tegen de rand;
  • te weinig diepte, waardoor je buik bloot ligt en je door de kou het risico loopt dat je weeën verminderen;
  • het water koelt snel af, waardoor je vaak moet bijvullen;
  • als het bad gaat lekken, heb je een (groot) probleem.

Waarom kun je het beste kiezen voor een speciaal bevallingsbad van WaterOoievaar?
WaterOoievaar wil laten zien dat bevallen in water niet alleen een prachtige en pijnverminderde belevenis is, maar vooral zeer comfortabel kan plaatsvinden. Wij bieden daarom vier speciaal ontworpen baden voor waterbevallingen aan. Ga naar vergelijk baden om alle baden te bekijken.

Wanneer ga je in het bevallingsbad?
We raden aan om het bevallingsbad al te gebruiken voordat je gaat bevallen. Het is namelijk ook een heerlijke manier om te ontspannen met je hoogzwangere buik! We hebben een ruime huurperiode van week 37 t/m week 42. Met een beetje geluk heb je dus nog wel wat dagen om aan het bad te wennen. Tijdens de bevalling kun je er in gaan zitten wanneer je daar behoefte aan hebt. Wanneer je er al heel vroeg tijdens je bevalling in gaat zitten, kan het zijn dat je je zo ontspant dat de weeën weer even wegvallen. Dit is de reden dat sommige deskundigen aanraden om er pas in te gaan als je 5 cm ontsluiting hebt. Maar dit is dus niet noodzakelijk. Je kunt het beste zelf aangeven wanneer je het ontspannende effect van het water goed kunt gebruiken.

Hoe wordt de baby gecontroleerd tijdens de waterbevalling?
Het belangrijkste om te controleren bij je baby is de hartslag. Dit kan met een gewone doppler. Je moet dan alleen met je buik omhoog komen, zodat de verloskundige even kan luisteren. Er zijn tegenwoordig echter ook waterdichte dopplers, daarmee kan de verloskundige dus gewoon onder water luisteren naar de hartslag van je kindje.

Hoe lang blijft de baby in het water na de geboorte?
Er is geen reden om "haast" te hebben, want de baby heeft niet de neiging om onder water adem te halen. Daarnaast krijgt ze nog even zuurstof van de placenta. Toch wordt voor alle zekerheid de baby meestal redelijk snel op mama gelegd.